Arkadaşlar bir yerde duymuştum..
Ata' mız Samsun' a çıkmadan önce, padişah Vahdettin tarafından bir kurul toplanmış ve o zamanki adıyla daha Kurtuluş Savaşı değil, halkı kimin ayaklandıracağı konusunda isim aramaya başlanmış..Kurultayda Nuri Paşa' nın bu ayaklandırmayı başlatacağı konusunda karar kılınmış..Ancak Refet Bele kurultaya geç kalmış olup bu toplantıya vardığında Nuri Paşa' nın saltanatçı olduğunu, ayaklandırmayı Mustafa Kemal' in başlatması gerektiğini savunmuştur. Bu savunmanın temeli ise Mustafa Kemal' in tam bir inkılapçı ruha sahip olup cumhuriyetçi bir niteliğe sahip olmasıdır..İşte Ata' mız Kurtuluş Savaşı' na ilk adımı bu şekilde atmıştır..
Eğer yanlış olduğunu düşünen veyahut daha fazla bilgisi olan arkadaşlarımızı varsa düzeltsinler, bir şeyler de eklesinler..
Kaynak sunarım da , cidden geniş çaplı bir araştırma yapmam lâzım , ama bu Mustafa Kemal'in Vahdettin tarafından Anadolu'ya yollandığı vs. gibi şeyler , iki-üç târihle alakasız kişinin uydurduğu safsatalardır , amaç Atatürk ve Atatürk İlkeleri'ni yıpratmaktır .
Bu hususta (M.Kemal'in isminin önerilmesi hususunda) çok değişik isimler öne atılmaktadır. Kimisi Fevzi Çakmak'ın kimisi Kazım Karabekir kimi araştırmacı da bizzat Vahdettin'in Mustafa Kemal'in Anadolu'da ki direnişi gerçekleştirmesi için ismini ileri sürdüğünü iddia eder. Bu adeta bir şehir efsanesi haline geldiği için vesikalanmadan bu hususta sağlıklı yorum yapılacağı kanaatinde değilim açıkçası. Hatta Vahdettin'in M.Kemal'i direniş için Anadolu'ya gönderdiği hususunda dahi net bir şey söyleyemeyiz. Bu husus tarihçileri ve araştırmacıları ikiye bölmüş durumda olduğundan her iki tarafın görüşlerini dikkate almalı ancak çok fazla da itibar etmemeliyiz. Birilerini kahraman yapacağız diye de birilerini hain yapmamak gerektir diye düşünüyorum.
AlperTunga demiş kiArkadaşlar bir yerde duymuştum..
Ata' mız Samsun' a çıkmadan önce, padişah Vahdettin tarafından bir kurul toplanmış ve o zamanki adıyla daha Kurtuluş Savaşı değil, halkı kimin ayaklandıracağı konusunda isim aramaya başlanmış..Kurultayda Nuri Paşa' nın bu ayaklandırmayı başlatacağı konusunda karar kılınmış..Ancak Refet Bele kurultaya geç kalmış olup bu toplantıya vardığında Nuri Paşa' nın saltanatçı olduğunu, ayaklandırmayı Mustafa Kemal' in başlatması gerektiğini savunmuştur. Bu savunmanın temeli ise Mustafa Kemal' in tam bir inkılapçı ruha sahip olup cumhuriyetçi bir niteliğe sahip olmasıdır...
Neresinden bakarsan tutarsız. Padişah kurul toplayacak, kurulda savaşı kimin başlatacağı konuşulacak, karar verilecek ama karar verilen kişi padişahçı diye kabul edilmeyecek. Nerede? Padişahın topladığı kurulda...
Yok böyle bir şey...

Benim fikrimce o zamanlar Vahdettin Atatürk' ün başaracağına inanıyordu. Çünkü Malta adasına bırakılırken şöyle bir sözü var: "Ben bu tahta geri döneceğim.." Ben burdan şunu anlıyorum. Ona göre Atatürk bağımsızlığı kazanacak ve padişah koltuğunu kendisine geri verecek diye düşünüyor sanıyorum. Yukarıdaki sözden ben bunları çıkardım..Ayrıca isimler arasında Enver Paşa' nın da geçtiğini bir yerde okumuştum.
AlperTunga demiş ki
Benim fikrimce o zamanlar Vahdettin Atatürk' ün başaracağına inanıyordu. Çünkü Malta adasına bırakılırken şöyle bir sözü var: "Ben bu tahta geri döneceğim.." Ben burdan şunu anlıyorum. Ona göre Atatürk bağımsızlığı kazanacak ve padişah koltuğunu kendisine geri verecek diye düşünüyor sanıyorum. Yukarıdaki sözden ben bunları çıkardım..Ayrıca isimler arasında Enver Paşa' nın da geçtiğini bir yerde okumuştum.
Kaynak olmadan böyle bir şeyin varlığından söz edilemez bence .
Vahdettin gibi karaktere sahip biri bence Millî Mücadele falan yapmaz , buna inanmam zira Vahdettin İngiliz kucağından inmemiştir

Ata' mız Samsun' a çıkmadan önce, padişah Vahdettin tarafından bir kurul toplanmış ve o zamanki adıyla daha Kurtuluş Savaşı değil, halkı kimin ayaklandıracağı konusunda isim aramaya başlanmış..Kurultayda Nuri Paşa' nın bu ayaklandırmayı başlatacağı konusunda karar kılınmış..Ancak Refet Bele kurultaya geç kalmış olup bu toplantıya vardığında Nuri Paşa' nın saltanatçı olduğunu, ayaklandırmayı Mustafa Kemal' in başlatması gerektiğini savunmuştur. Bu savunmanın temeli ise Mustafa Kemal' in tam bir inkılapçı ruha sahip olup cumhuriyetçi bir niteliğe sahip olmasıdır..İşte Ata' mız Kurtuluş Savaşı' na ilk adımı bu şekilde atmıştır..
Eğer yanlış olduğunu düşünen veyahut daha fazla bilgisi olan arkadaşlarımızı varsa düzeltsinler, bir şeyler de eklesinler..
Olay hakkında bir çok kaynak okudum ve okumaktayım gerek osmalıcıları gereksede Atatürkçü yazarları okudum hepside farklı şeyler söylüyorlar ama bir kaynak varki gerçekten işe yarar bilgilere ve bence gerçeklere sahip o kaynak Taha Akyol'un yazdığı ''ama hangi atatürk''
kitabıdır.
olaya gelirsek:
Olay vahdettinin ingiliz donanmalarına bakan odasında gerçekleştirilmiştir.
Nuri paşa ve benzeri kişilerin odada olduğu hakkında bir bilgim yoktur.amam bence bu kişiler uydurmadır.
Olayda vahdettin Atatürk'ün kahramanlıklarını överek bir tarih kitabnı göstererk yaptıklarınız bu kitaba yazılmıştır geriside yazılacak şeklindedir.
Aynı zamanda Atatürk'e isminin yazıldığı bir saat hediye edilmiştir.Görevi ise karadenize giderek asayiş hakkında rapor verip karışıklıkları önlemektir.
Bu karışıklıklar önemlidir, vahdettin Taha Akyol'a göre Atatürk'e resmen de olmasa oraya git ve yerli halkın olay çıkarmasını önle önleki İngilizler oraları işgal etmesin şeklindedir.
Ama aslında yerli halk orada zulüm görmektedir ve baskı altındadır
Saygılar
AlperTunga demiş ki
Enver paşa'mı çok yanlış....
Neden mi?
O zamanlarda halk artık ittihatçilerden bıkmış durumdaydı,aklı başındaki kimse bunu istemez vahdettinde bu kadar salak değildir...
Saygılar
Öncelikle böyle bir olay rivayet şeklinde nakledilmektedir doğruluk payını sorarsanız doğruluk payı çok büyüktür. Çünkü işgaller döneminde İstanbul hükümeti ve saray dahil belli bir kuvvetin elllerinde bulunmasını arzu etmekteydi çünkü barış masasına oturulduğunda itilaf devletlerine anadoludaki bu silahlı varlığıda hissetirebilmeliydiler.Öncelikle bu olay Sultan Vahdetttinin yaveri Kaymakam Zeki Beyin yiğeninden naknolunmuştur.Ayrıcada milli mücadele yıllarında hiç kimsenin aklı saltanatta veyahut cumhuriyette değildi Atatürk'te yola bu şekilde çıkmamıştı ama gün geçtikçe saray tarafındaN kendisine gösterilen tavır Atatürk'ün ve arkadaşlarının hayallerini gerçeğe dönüştürme işinde yardımcı olmuşlardır ayrıcada Nuri Paşa saltanatçı değildir......