e-tarih forum

Tam Versiyon: Amerika'nın Sanayileşmesi ??
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Sayfa: 1 2 3 4
bayundur demiş ki
Ottoman demiş ki
aozkan demiş ki"Rahde" değil "radde" genç dostum. Ayrıca espriyi anlamamışsın. Neyse boşver.

Bu ne yaw? Smile

Neredeyse baban yaşındaki adama "Genç Dost" demek muazzam olmuş Big Grin Can çıkar, huy çıkmaz gerçekten Smile

Bayundur Hocam affına sığınarak yaptım bu latifeyi Smile

Yok sorun değil Ottoman kardeşim. Latifen hoşuma da gitti. Benim Ayşad Bey ile münakaşaya girme gibi bir amacım yok zaten. Eğer dediğiniz gibi genç bir kardeşimizse gençliğine veririz. Asıl önemli olan da insanın fiziksel yaşından ziyade akıl yaşıdır. Bir insan 20'sinde bakarsınız 60'lık adamdan daha ziyade olgunluk gösterebilir. Gavs-ı Azam (k.s.) hazretlerinin (Abdülkadir Geylani) daha 18 yaşında evliyalığın en büyük mertebesi sayılan Gavsaniyet makamına eriştiğini unutmayalım. Kimisi de 40 yaşına gelmiştir lakin akıl yaşı 20'sidedir. Allah hepimizi aklı selimlerden eylesin.

Yok abi, bu şahsın akıl yaşının üstünlüğünden kaynaklanmıyor. Kendisi genelde böyle fuzuli mesajlar atan biri.
Tamam beyler isterseniz Birleşik Devletler'e dönelim, Ayşad Bey genç dostum hitabını fazla kullanır, bana da nedense yaşlı dostum, yaşlı kurt diyor.

Aslında çok da fazla soru var kafama takılan ABD ile ilgili çünkü ABD'yi her ne kadar yaptıklarından ötürü -haklı olarak- şer devleti olarak görsek de dünyanın en tepesine yerleşmeyi başarabilmiş bir -kısmen de olsa- enternasyonalizm denemesi.

Mesela California eyaletinin dünyanın en büyük beşinci ekonomisine sahip olduğunu duymuştum. En batıdaki bu eyalet nasıl bu kadar büyüyebildi?

Veya Godfather filminde Las Vegas'tan bahsederken öldürülen karakterlerden Moe Greene'in çölün ortasına bu şehri inla ettiği söyleniyordu. Gerçekte çöle bu şehri kuran kimlerdi? Bu sermayeye kimler sahipti, nasıl sahip olmuşlardı?

ABD savunma sanayiinin ülke politikalarında bugün ve geçmişteki etkinliği nedir?

Başka bir sorum daha var da bu konunun dışında, onun için ayrı bir başlık açsam daha iyi.
Teñrikut demiş kiYok abi, bu şahsın akıl yaşının üstünlüğünden kaynaklanmıyor. Kendisi genelde böyle fuzuli mesajlar atan biri.

Akıl yaşının üstünlüğünden bahseden olmamış bay Tenrikut, yanlış anlamışsınız.

Alıntı:Mesela California eyaletinin dünyanın en büyük beşinci ekonomisine sahip olduğunu duymuştum. En batıdaki bu eyalet nasıl bu kadar büyüyebildi?

Eyaletin toprakları bereketlidir ve iklimi yaşamak için daha müsaittir. Bu sebeple nüfus buraya akmıştır, ayrıca Kaliforniya'da altın bulunmasının da nüfus patlamasında ciddi etkisi vardır. 1929 ekonomik krizinden sonra da merkezden göç almıştır toprağını büyük şirketlere ve bankalara kaptıran köylüler taşı toprağı altın diyerek Kaliforniya'ya göçmüşler (Gazap Üzümleri romanı bu konu üzerinedir). Bunun yanında film ve müzik endüstrisi de burada gelişmiştir, bu da eyaletin bir cazibe merkezi olmasını sağlamıştır. Bunun yanında eyaletin San Fransisko limanına sahip olduğunu ve okyanus ticaretine açık olduğunu ayrıca bolca Yahudi nüfusa ev sahipliği yaptığını da hatırlatalım. Silikon Vadisi ve Google'da burada.

Verdiğin rakam yani dünya 5.liği doğru mudur bilmiyorum? Çünkü Amerikan ekonomisinin en büyük eyaleti Kaliforniya değil. Fakat en büyük ekonomilerden birisi ülkede yani 5. olmasalar bile Türkiye'den büyük ekonomileri olduğundan eminim.

Alıntı:Veya Godfather filminde Las Vegas'tan bahsederken öldürülen karakterlerden Moe Greene'in çölün ortasına bu şehri inla ettiği söyleniyordu. Gerçekte çöle bu şehri kuran kimlerdi? Bu sermayeye kimler sahipti, nasıl sahip olmuşlardı?

Las Vegas dediğin gibi ufacık bir kasabadır çölün ortasında. Büyümesini kumarın yasal hale getirilmesinden sonra elde etmiştir, yani şehrin ekonomisi kumara dayanır. ABD'de pekçok yere kumar yasal değildir, bu sebeple sermaye de kumarın yasal olduğu bu şehirde toplanmıştır zamanında. Bugün hala bazı eyaletlerde kumarhaneler yasal değildir.

Alıntı:ABD savunma sanayiinin ülke politikalarında bugün ve geçmişteki etkinliği nedir?

Ekonominin %20'si savaş ekonomisidir. Bu ekonomiyi canlı tutmak için arada sırada savaş çıkması gerekir.
Sayfa: 1 2 3 4
Referans URL