e-tarih forum

Tam Versiyon: Tarık Bin Ziyad
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Tarık Bin Ziyad, Berberi kökenli Arap askeri(7.8.yy.)

İspanya'daki Vizigot devletinin son kalıntılarının arasındaki karışıklık, çekişme ortamında ispanyol yahudileri ve bazı vizigot yöneticilerinin daveti üzerine İspanya'ya 711 yılında çıkararak önemli birçok şehri fetheden komutandır. Kuzey Afrika'da yaşayan bir berberi ailesindendir. Kuzey Afrika'nın fethi döneminde İslam Orduları komutanı Musa bin Nusayr'ın hizmetine girdi. İspanya'daki karışıklıklardan istifade etmek isteyen Musa bin Nusayr, Tarık bin Ziyat'ı 7000 kişilik bir kuvvetle İspanya üzerine görevlendirdi. 7000 kişilik ordusu ile Cebeli Tarık Boğazı'nı geçen Tarık bin Ziyat İspanya'ya çıkar çıkmaz ilk iş olarak gemilerini yaktırarak askerlerinin geri dönme umudunu kırdı. Carteya ve Algeziras kentlerini aldıktan sonra Vizigot kralı Rodriguez'in asker toplayıp üzerine geldiğini haber alınca Musa bin Nusayr'dan yardım istedi. Gelen 5000 kişilik yardım kuvveti ile birlikte Rio Barbeta 'da Rodriguez ile karşılaştı. Tarık bin ziyat Viziot kralını ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu başarının ardından Musa bin Nusayr'da 10.000 kişilik bir kuvvetle İspanya'ya geçti. Onun başarılarını da kıskandığı için daha fazla ilerlememesini buyurdu. Ancak Tarık bin Ziyat ortamın müsait olduğunu düşünerek harekatına devam etti. Toledo'yu ele geçirdi. Ardından Kurtuba, Archidor ve Libire kentlerini ele geçirdi. Bu arada orduyla buluşan Musa bin Nusayr buyruğunu dinlemediği gerekçesiyle Tarık bin Ziyat'a askerin önünde büyük hakaretlerde bulundu ve onu kırbaçlattı. Bundan sonra İslam orduları Saragossa, Aragon, Leon kentlerini ele geçirdi. İspanya'nın fethinden sonra Musa bin Nusayr burada bazı komutanlar ve askeri birlikler bıraktı ve Şam'a döndü. Yanında götürdüğü Tarık Bin Ziyat'ı Halife Hişam'a şikayet etti. Halife yaptığı araştırmada İspanya'nın gerçek fatihinin Tarık bin Ziyat olduğunu öğrendi onu cezalandırmadı ama ülkesine de geri göndermedi. Tarık Bin Ziyat ölümüne kadar Suriye'de yaşadı.

Endülüsü fethetmek için gemilerle İspanya'ya ulaşınca gemilerini yaktırmış ve "Ey mücahidler! arkanizda düşman gibi bir deniz, önünüzde deniz gibi bir düsman var, nereye kaçacaksınız? dönüş yoktur iki seçenek kalmıştır ya ölüm ya da zafer" demiştir.

Kaynak:Vikipedia resim:www.bilgirizgah.com
Şimdi yukarı da önemli bir yanlışlık var. Bu yanlışlık ta ilişik olarak Endülüs Emevi Devletinin haritasının konulmasıdır. (Endülüs Emevi Devleti'nin yaklaşık 40 sene kadar sonra kurulduğu gerçeği göz önüne alıonırsa) Oysa ki Emevilerin İber yarımadasından başlayıp, Puvatya yenişlgisine kadar olan harekatlarını gösteren veya resmeden bir resim olsaydı daha münasip olurdu.
ayrıca tarik bin ziyad hazretlerinin torunlarının neler yaptığı da tartışma konusu olabilir. koskoca endülüsü hırslara yemm etmişler. bknz:endülüse veda;yavuz bahadıroğlu
bu konuda daha ayrıntılı ve geniş bilgiyi ayna proğramının ispanyayı anlatan bölümünde bulabilirsiniz arkadaşlar.Ben izledim gerçekten çok gurur verici bir o kadarda hüzünlüydü
söyleyeceğim tek şey varsa oda hasetliğin gözü kör olsundur
haklısınız programın o bölümü gerçekten bazı yerlerinde hüngür hüngür ağladığımız bir bölümdü. izleyemeyenlerin ayna programının internet sitesinden tekrarını izlemelerini şiddetle tavsiye ederim.
ba'tuhan demiş kihaklısınız programın o bölümü gerçekten bazı yerlerinde hüngür hüngür ağladığımız bir bölümdü. izleyemeyenlerin ayna programının internet sitesinden tekrarını izlemelerini şiddetle tavsiye ederim.

O programın o bölünmünü izlemek vacip gibi bir şey oldu artık bana. Bilgilendirme için teşekkürler.
Tarık Bin Ziyad ile ilgili olarak az bilinen bir gerçeği açıklamak istiyorum. İspanyol tarihinde Tarık bin Ziyad, "Taric el Tuerto" yani "tek gözlü Tarık" ismi ile anılır sıklıkla. Bu Washington Irving'in "Legends of the Conquest of Spain" adlı kitabının 81.inci sayfasında şöyle açıklanmaktadır.
"his name was Taric ben Zeyad ; but, from having lost an eye, he was known among the Spaniards by the appellation of Taric el Tuerto, or Taric the one-eyed." "Onun adı Tarık Bin Ziyad'dı ancak bir gözünü kaybettiğinden beridir İspanyollar arasında Taric el Tuerto veya tek gözlü Tarık namıyla ile bilinirdi."
bayundur demiş ki
ba'tuhan demiş kihaklısınız programın o bölümü gerçekten bazı yerlerinde hüngür hüngür ağladığımız bir bölümdü. izleyemeyenlerin ayna programının internet sitesinden tekrarını izlemelerini şiddetle tavsiye ederim.

O programın o bölünmünü izlemek vacip gibi bir şey oldu artık bana. Bilgilendirme için teşekkürler.

Bahse konu programın ilgili bölümünü izledim. Gerçekten konu hakkında kısıtlı bilgisi olan veya olmayan insanları bilgilendirmesi açısından yararlı olmuş. Bu arada seyredecek olanlara şu uyarıda bulunayım. İnternet sitesinden İspanya bölümüne ulaştığınızda İspanya'nın iki bölümde anlatıldığını ve bizi ilgilendiren asıl bölümünde bu bölümlerden 2.cisi olduğunu hatırlatayım. İzlemek isteyenlere iyi seyirler.
Referans URL