e-tarih forum

Tam Versiyon: Bu iddianın ispatı var mı?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Sayfa: 1 2 3
İddiayı aktarıyorum.

20 Kasım 1922 de Lozan Konferansı açıldı. Osmanlı Devleti namına yalnız Ankara heyeti hazır bulunuyordu. Bu heyet 1. Düyna Savaşında yenilmez olan Osmanlı Devleti’nin temsilcisi sayıldı. İngiliz heyetine Hariciye Vekili Curzon başkanlık ediyordu. Çünkü Loyd George'un hükümeti 19 Kasım 1922 de istifa etmişti. Konferans çalışmalara başladı. Konferansın yapılması esnasında İngiliz heyeti başkanı Curzon, Türklere bağımsızlık verilebilmesi için dört şart ileri sürdü. Bu şartlar şunlardı:

- Hilâfet tam manasıyla ilga edilecek,

- Halife hudut dışına sürülecek,

- Mallarına el konulacak,

- Devletin laikliğe dayandığı ilan edilecek.

Bu iddia neye dayanıyor?İspatı var mı?

Herhalde Gurzon ile Curzon aynı kişi...Rıza Nur'dan alıntı var bir de...

İngiliz heyetinin başkanı Lord Gurzon, Lozan’da İsmet Paşa’nın müşaviri sıfatını haiz bulunan İstanbul Hahambaşısı Hayim Naum efendiyi çağırarak “daha önceki taahhütlere uygun olarak hilafet ilga edilmediği takdirde sulhun gerçekleşemeyeceği”ni söylemiştir.
Sinan Meydan cevap olarak şunu yazdı.

Bu iddia Atatürk düşmanı Rıza Nur'un anılarına dayanıyor.. Ayrıca İngilizler Halifeliğin kaldırılmaması için Hint Müslümanı kılığında iki ajanı Türkiye ye göndermiştir. Bu ajanlar yakalanmıştır. İngiltere Vahdettin'i de halifelik sıfatından yararlanmak için kaçırmıştır
Bu kimin iddiası[/u]? kaynağı ne?

Alıntı:Osmanlı Devleti namına yalnız Ankara heyeti hazır bulunuyordu.

Ankara heyeti, Osmanlı namına gitmedi Lozana.

Alıntı:1. Düyna Savaşında yenilmez olan Osmanlı Devleti’nin temsilcisi sayıldı.

Çanakkale haricinde nerede yenilmedi Osmanlı Devleti?

Alıntı:İngiliz heyeti başkanı Curzon, Türklere bağımsızlık verilebilmesi için dört şart ileri sürdü.

Ne zaman esir ettin ki, bağımsızlık lütfettin Curzon efendi Smile

Bana bayağı bir uydurma gibi geldi bu iddia....
(02-18-2010 03:38 AM)erkut demiş ki [ -> ]Ne zaman esir ettin ki, bağımsızlık lütfettin Curzon efendi Smile

Bana bayağı bir uydurma gibi geldi bu iddia....

Aynen katılıyorum söylediklerinize.
Saygılarımla
(02-14-2010 02:35 AM)Esege demiş ki [ -> ]Sinan Meydan cevap olarak şunu yazdı.

Bu iddia Atatürk düşmanı Rıza Nur'un anılarına dayanıyor.. Ayrıca İngilizler Halifeliğin kaldırılmaması için Hint Müslümanı kılığında iki ajanı Türkiye ye göndermiştir. Bu ajanlar yakalanmıştır. İngiltere Vahdettin'i de halifelik sıfatından yararlanmak için kaçırmıştır

Rıza Nur, Atatürk tarafından Lozan'a gönderilen heyetin içinde. Hatta ikinci isim olarak biliniyor.
(02-20-2010 01:11 AM)Teñrikut demiş ki [ -> ]
(02-14-2010 02:35 AM)Esege demiş ki [ -> ]Sinan Meydan cevap olarak şunu yazdı.

Rıza Nur, Atatürk tarafından Lozan'a gönderilen heyetin içinde. Hatta ikinci isim olarak biliniyor.

Diğer iki isim İsmet İnönü ve Hahambaşı Haim Nahum Efendidir.
Rıza Nur'un Atatürk düşmanlığı var mı? veya aralarında ki sorun nedir. Bunlar aslında çok muallak konular. İddia edilen Rıza Nurun Hatıratları adlı kitap Rıza Nur'un hiç alakası olmadığı cemaatlerin yazarları tarafından Öldükten seneler sonra British Museum'da bulunduğu söylenerek piyasaya sürülmüştür.

Ayrıca Rıza Nur hakkında daha detaylı konuşabileceğimiz birde konu başlığı mevcut lütfen oradan fikir alış verişimizi devam edelim.

http://forum.e-tarih.org/thread-889.html
Meşhur Rıza Nur hatıratının kendisine ait olmadığı iddiasını ilk defa duyuyorum.
(02-20-2010 02:05 PM)Esege demiş ki [ -> ]Meşhur Rıza Nur hatıratının kendisine ait olmadığı iddiasını ilk defa duyuyorum.

Yok değil var ama piyasadaki mevcut eserlerin çoğu cemaatlere veya tarikatlere yakınlığı bilinen kişilerce neşredilmiş. Tenrikut'un anlatmak istediği bu.
(02-20-2010 02:05 PM)Esege demiş ki [ -> ]Meşhur Rıza Nur hatıratının kendisine ait olmadığı iddiasını ilk defa duyuyorum.

Resmi Mason sitesinde onun Masonluğu hakkında bir belge yok. Oysa o dönemki bütün mason milletvekilleri bu resmi sitede yazılmıştır.
Sayfa: 1 2 3
Referans URL