Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dilimiz Türkçe
02-22-2009, 03:38 PM (En son düzenleme: 02-26-2009 12:00 AM enver paşa.)
Dilimiz Türkçe
Dilimiz Türkçe ve Türkçe hakkında neler biliyoruz? Türkçe'ye ve onun kelimeleriyle muzaazam bir hazine olan edebiyatımızı ne kadar tanıyoruz? Türkçe'nin güçlü bir kültür hazinesini olduğundan haberdar mıyız neden İngilizce ve diğer diller arasında Türkçe'yi ezik bir mahluk olarak addediyoruz? Neden bu aşağılık duygusuyla dilimize hak etmediği şekilde muamele ediyoruz? Neden tamam yerine okey demek gibi aşağılığında ötesi bir durumu kendimize yedirebiliyoruz? Bunlar hakkaten ehemmiyet arz eden hususlardır.
Prof.Dr.Halil İnalcık bir konferansında Anadolu geçmişte olduğu gibi günümüzdede haçlı taaruzu altındadır diyor ve bu taaruzun kültür emperyalizmi ile yapılmaya çalıştığını belirtiyor, Bunlara örnek olarak teşkil eden hususlarıda dilimize giren yabancı kelimelerle açıklıyor.Yavuz Bülent Bakiler Türkçe gün geçtikçe yozlaşmaktadır derken, Oktay Sinanoğlu Türkiye bir sömürge ülkesidir diyor çok değerli bir fikir adamı ise Türkçede gerekli gereksiz her yerde kullanılan _sal _sel eklerine atıfta bulunarak Türkçeyi sala bindirirp sele veriyorlar diyor.(tarihsel,dinsel,düşünsel....)Balzak millet edebiyatı olan topluluktur diyor edebiyat ise dil ile oluştururlur biz bizim millet olma sebebimiz olan bu büyük dili çeşitli devlet politikalarıyla kapalı yoz görüşlerle tam bir ruhsuz duygusuz bir dile dönüştürüyoruz. Büyük bir kültür dili olan doğunun Arapça Farsça ile birlikte büyük bir kültür hazinesi olan dilimize bunlar neden reva görülüyor. EGOİST kelimesi sizin de malumunuz gibi sadece kendi çıkarlarını düşünenelere denilen yabancı bir kelimedir oysaki Türkçe'de bunun çok güzel bir karşılığı vardır oda HODBİN bilmiyorum size egoist kelimesi söylediğiniz zaman heyecan veriyor mu ama bana hodbin kelinmesi söylediğim zaman çok büyük bir heyecaN geliyor çünkü o kelime benim ecdadımın asırlar önce kullandığı bir kelimedir asırlarca ecdadımca söylenmiş olan bir kelimedir ne uydurma nede benim kültürmle alakasız olan bir başka dilden gelme bir kelime değildir.

Mehmet Akif Asım'ın nesli cepheden dönmediği için Türkiye'den gitti!

Galip Erdem
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
02-22-2009, 05:55 PM
RE: Dilimiz Türkçe
TRT programlarında bile dil yozlaşması had safhaya varmaya başladı. Kanalın izlenme oranını artırdığı (özel televizyonların ilk çıktığı dönemlere göre) gözleniyor. Ancak ne pahasına?
Bence ilk başta TDK ve TTK yapısal olarak yeniden düzenlenmeli...

İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar..
Sustasına basılmış birer çakıydılar...
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: